Inflácia v Nemecku prekročila 5 percent a je najvyššia za takmer 30 rokov

10.12.2021 Celý región

Wiesbaden 10. decembra (TASR)- Rast spotrebiteľských cien v Nemecku v novembri prekročil 5 % a dosiahol najväčšie tempo za takmer 30 rokov. Prispeli k tomu tzv. bázické efekty, najmä zrušenie vlaňajšieho dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) a tiež vyššie ceny energií a potravín. Ukázali to v piatok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa nich sa index spotrebiteľských cien v najväčšej európskej ekonomike v novembri 2021 zvýšil medziročne o 5,2 % po náraste o 4,5 % v októbri. Vysoko tak prekročil dvojpercentný cieľ Európskej centrálnej banky.

Miera inflácie v Nemecku dosiahla v novembri najvyššiu úroveň od júna 1992, keď sa vyšplhala na 5,8 %, uviedol prezident Destatis Georg Thiel.

Štatistiky tiež ukázali, že ceny energií stúpli v novembri o 22,1 % (o 18,6 % v októbri), z toho motorové palivá zdraželi o 43,2 %, zemný plyn o 9,6 % a elektrina o 3,1 %. Zároveň ceny potravín sa zvýšili o 4,5 % a ceny služieb o 2,9 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku v novembri klesli o 0,2 %, zatiaľ čo v októbri vzrástli o 0,5 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v novembri vzrástol medziročne o 6 % (o 4,6 % v októbri) a medzimesačne o 0,3 %.

Niektorí ekonómovia očakávajú, že v decembri dosiahne inflácia nový rekord od zjednotenia Nemecka pred vyše 30 rokmi.

Všeobecne sa očakáva, že inflácia v Nemecku sa aj v druhej polovici roku 2022 udrží nad úrovňou 2 %.
 

Vyberte región

mark